Sunday, January 16, 2011

Moist Chocolate Cake





cakkk!!!

My Sunday project - Moist Chocolate Cake! Kali ni dah tak kecoh, sebab sudah lebih bersedia dengan tips-tips yang diberikan.

The cake sungguh gebu and moist, not too sweet (just the way I like it), the top was evenly baked with no cracks! Amazing!

Thanks, Sofina, for this wonderful recipe and tips:-

Ingredients:
170 gm butter
390 gm castor sugar (lebih halus lebih baik)
3 eggs

Dicampurkan:
1 tsp vanilla essence
1 tsp chocolate emulco atau chocolate paste
340 gm water (340 ml)

Di ayak semua:
225 gm plain flour
65 gm cocoa powder
1/2 tsp salt
1 tsp soda bicarbonate
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp Nescafe

Cara:
1. Panaskan oven mengikut kebiasaan memasak kek (lain oven lain suhu, so ikut your own). Ikut resepi asal ni 150C. Lapik dan sapu butter keliling acuan 10 inci bulat or 9 inci square.

2. Cream butter and sugar hingga putih gebu.

3. Masuk telur satu persatu dan kacau slow speed lepas setiap satu biji.

4. (Part ni guna tangan)
Masukkan 1/3 bahagian tepung yang sudah di ayak, gaul perlahan-lahan hingga sebati, then masukkan 1/2 air dan gaul sebati perlahan-lahan. Ulangi proses hingga tepung dan air habis. Make sure mulakan dengan tepung dan habiskan dengan tepung (haa... ingat tips tuu! Sofina guna balloon whisk instead of senduk kayu or plastic, so I pun guna whisk jugak).

5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar 50 - 60 min (I did 50 mins jer). Oven, kalau boleh pilih, jangan guna fan sebab boleh buat kek dry (tips). Lepas 50 min cuba cucuk dengan lidi, if adunan tak melekat pada lidi, maknanya kek sudah masak. Keluarkan dari oven, tunggu sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.


Chocolate topping (google if u suka topping yang lain):

Campur sebati-
1/3 cup gula biasa
1/6 cup tepung gandum (or 1/2 dari 1/3 cup)
1/6 cup cocoa powder

2/3 cup susu (UHT or yang u suka)
1 egg yolk
1 tsp esen vanila
1 1/2 tblsp butter


1. Masukkan susu ke dalam campuran cocoa and kacau supaya tak berketul.

2. Masuk vanila dan yolk and kacau sebati.

3. Masak atas api perlahan (kacau selalu/berterusan supaya tak melekat dan berketul terutama bila adunan dah mula pekat) hingga nampak bubble, tutup api and masukkan butter. Kacau laju hingga butter melt dan campuran smooth.

4. Ketepikan hingga suam-suam kuku, bila dah nak letak atas kek, kacau dengan laju hingga campuran smooth, then boleh letak/sapu atas kek yang dah sejuk. Tabur hiasan, jika you suka.

My topping results tu tak berapa nak cantik macam cake yang Kathy gave me kelmarin. Tak per, itu boleh perbaiki lagi esok-esok.





( haipp!! jangan la dok senyum..! )http://zaazu.com




Tips lagi: Kek, kalau nak cantik, potong guna pisau kek plastik so topping tak melekat di pisau. Ok, cheq potong naaa...



2 comments:

  1. Isk..buat orang terliuq ja ni !!!! post la mai KL !! kesian kat kami....

    PGX9595

    ReplyDelete
  2. mana buleh post... satgi posmen makan pulak.
    kena balik sini makan.. dont worry, I can do myself dah... u makan ja.

    ReplyDelete