Monday, November 29, 2010

Birthday





KAK ZU



Aktiviti hari ni lunch at E & O Hotel bersempena Noraini going back to England on 1st December. We'd create all sorts of excuses just to get-together and go out for 'makan-makan'. So I said to her, I don't consider this lunch as farewell. Hopefully, she'd go and come back in a month or two... and then... we'd create another lunch - this time, a "Welcome Home" one! hehehe..


-by the way, I timbang this morning, weight masih tak turun pun?
-ceh! pura-pura surprise pulak yer?


Kebetulan, today is also Kak Zue's birthday. So, now we've got two occasions to celebrate! ..happy .. happy ..



Left: Linda, Sarah, Yati




Left (front) 1st Row: Kila, Noraini, Kak Zu, Kak Bibah
Left 2nd Row: Balqis, Yati, yours truly, Enna, Mariani, Kak Hajar, Sofina, Kak Normah, Linda, Medlina
Photographer: Kathy

Saturday, November 27, 2010

Seharian 'merayau' dengan Faiz today (as planned in previous post).

Paginya, pegi beli lampu and ordered bathroom doors for the new house.

After lunch, pegi shopping with Faiz for his winter wear.

Petangnya pulak, melepak kat new house tengok-tengokkan diorang pasang lampu ...






... and tiles for my wet kitchen.




Firdaus's bedroom set has arrived tapi belum assembled. I pun pegi naik ke bilik dia to take photos, tapi terperanjat ada orang sedang tido atas his cabinet.. so, terus blah!


Send This Graphic To Your Friends! Click Here to Play.

next time la, eh..

Thursday, November 25, 2010

Breakfast at Kila's this morning.
Menu: Nasi Hujan Panas, Kurma Daging & Ayam Merah.
Wah! Berselera saya makan!
Dah tu... bungkus bawak balik pulak lagi!




from left clockwise: Kak Bibah(bertudung pink), Noraini, Kathy, Yati, Kila (Tuan Rumah), Sofina (yg bertudung brown terlindung dlm foto ni), Dilla, Kak Normah & Kak Hajar (centre)




psstt... psstt.. sofina!! laa.. tak tengok camera pulak!



... sweetnyaaa ...




Whether sharing a meal together
or a good conversation..
there is nothing more fulfilling
than spending time with friends



Tonight, Yati will be going back to Ipoh. eeemmm... so, I nak buat apa esok, eh?

Haah!! I know!!



... kacau Faiz!

Ajak dia pegi breakfast Nasi Kandar Kampung Melayu... or capati at Ramzan's... or Kuey Teow Sup Maybank... or Nasi Minyak Kassim Mustafa... or ... ?


(will my diet ever work?? )

Wednesday, November 24, 2010


Oleh sebab sejak kebelakangan ni asyik makan makan makan jer, sebelum I get into trouble with my weight, I decided to try out a weight loss supplementary product - Thinsline. You can read about the product here. Haisshh..! Ni la keje!

Well anyway.. yesterday met up with Kak Ju, Mariana (her cucu) and Yati as planned and we went to Seoul Garden for lunch. Makan lagiii..




Cousins bonding time.. Yati (right) & Kak Ju (left) and Mariana



Tu diaaa.. licin liau!!



Mula-mula tu, Mariana agak malu-malu dengan Yati and I tapi after a while.. ni haa...

Tengok tu, perut kenyang senang hati..

Saturday, November 20, 2010



tired shopping


Oh my! Dua hari berturut-turut shopping sakan! Finally dah dapatkan kesemua keperluan Firdaus sebelum dia balik ke Seremban esok. Yasmin still belum jumpa shoes/boots yang dia berkenan. Eh! silap tu! Yang dia berkenan, memang la banyak.. tapi yang 'suitable' for winter use tu yang pening nak cari.


My stuff pun dah complete, well.. boleh la kalau nak tambah 2-3 helai kemeja from GEB. hehehe..

betapa gedabaknya bila pakai jacket ni



Minggu depan, baru nak complete-kan shopping for Farid and Faiz pulak. Lepas tu, pack. And we're ready to go!

Thursday, November 18, 2010


BerHari Raya empat anak-beranak jer kelmarin. Awal-awal lagi lepas sembahyang Raya, Faiz went off to his workshop sebab his partner, Shaik, buat korban and kenduri untuk pekerja-pekerja syarikat. So, kitorang had no choice but to spend our day out - shopping!! (acecece... no choice la kan!).

First stop - Gurney Plaza. Got my Snowfly ankle boots. Berkenan warna coklat tapi tak der size pulak. Have to be contented with this black one sebab sangat susah nak dapatkan boots with tapak yang macam tayar traktor ni!




Lepas ronda shopping (Yasmin now complaining her feet were killing her!), kitorang pun pegi lunch. Firdaus teringin nak pegi Seoul Garden, so, jom ...






After lunch, bergegas balik ke rumah for Zohor prayers. Now, second destination - Queensbay Mall. Farid tak nak ikut kali ni, dah surrender!

Yesterday, Firdaus dah pegi survey his shoes so we went straight to PUMA. Kasut memang cantik and suitable.. tapi masa he was trying on the shoes.. there was a very 'yucky' strong smell coming from the shoes. I commented to the salesperson about the smell. Katanya, the smell is from inner lining of the shoes - bulu kuda!






Tak jadi belilah kasut busuk tu!! Went to a few other shops tapi belum ada yang berkenan. Nampaknya shopping will have to be continued to the next day. Jom singgah Winter Warmers minum dulu sebelum balik ..


Wednesday, November 17, 2010

Tuesday, November 16, 2010


Last week when Yati came up to Penang, I 'introduced' her to my favourite Iced Mixed Fruit Tea at Winter Warmers. Yesterday, she was here again for the coming Aidil Adha Holidays. When I asked her where shall we go lepak-lepak, she answered promptly, "Winter Warmers! Teringatkan Fruit Tea you hari tu".




Blueberry Cake & Iced Mixed Fruit Tea











Today, lunch at Seoul Garden with Yati (left) and Yus (right).




Lepas makan, ronda-ronda checking out the winter jackets and boots. Found a pair of Snowfly Boots that I really liked... Yes!! I'll get that when we all come shopping at Gurney Plaza tomorrow morning.




Appreciating friends ..
is something we must always make time for.
The people that we confide in
are very valuable.
We usually choose our friends
based on common interests that we share.
We may have different friends
for the variety of activities
that we engage in.
The important thing is that
there is sense of mutual respect,
and caring for each other.

Monday, November 15, 2010

Today, exam starts for Yasmin. "It's a tough paper, Mama."http://zaazu.com

Memang la, every lecturer assumes that you have nothing else to do,
except study for that lecturer's course.
Tapi kan ...
as long as learning is linked with earning,
as long as jobs can only be reached through studying,
We must take this examination system seriously.
Best of luck, my princess!


The difference between school and life?
In school, you're taught a lesson and then given a test.
In life, you're given a test that teaches you a lesson.

- Tom Bodett

Sunday, November 14, 2010




Grilled Dory Fish & Black Pepper Lamb




Lunch date with Yusmayati at my current favourite spot, Winter Warmers. Mesti you all ingat .. "asyik asyik Winter Warmers.. tak dak tempat lain ke", kan? Well, hello...! on Monday kita berdua nak dating Seoul Gardens pulak. Haa!!





THOUGHTS OF THE DAY

We are driven by five genetic needs:

1. Survival
(Independently coping with life’s challenges ... from then till now ..)

2. Love and belonging
(MasyaAllah... found Mr Right, got married and have 3 wonderful children)

3.Power
(After all the hardship, Alhamdulillah rezeki kurniaan Allah SWT.)

4.Freedom
(Now anak dah dewasa, time for me to finally be free! Salah satunya - free to travel!! yezzzzeerr..!!)

5.Fun
(YES!!!! Have loads of FUN!! Jangan tak tau, I have always been sort of a ‘lone ranger’. If I can go out, enjoy my own company and actually have fun by myself, bayangkan macamana enjoynya bila ber-activities and ber-holidays with friends!!) MySpace Codes

Saturday, November 13, 2010

There are many things you can change,
and there are many things you cannot change.

With the things you can change, you have the opportunity to improve the circumstances in your own life and in the world around you.

In dealing with the things you simply cannot change, you gently develop wisdom, patience, acceptance, flexibility and find positive ways to deal with it.

http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/

Wednesday, November 10, 2010


9 November 2010

HAPPY BIRTHDAY TO ROSLINA YAHYA


ENNA
(photo taken from facebook)


More Pics @ MySpaceAntics.com





Awal pagi had breakfast with Yati at Kayu Nasi Kandar. We went to Noraini's at 10am and when Qafifa arrived, we all pegi rumah Enna. Hari ni Enna buat Majlis Yasiin, Tahlil & Birthday.

Bila dah lama tak jumpa geng, sekali jumpa .. fuhh!! macam nak terangkat bumbung rumah punya riuh sembang!

Majlis selesai lebih kurang 1.30pm. Lepas solat Zohor, Yati and I pegi Winter Warmers for tea.




Rose Milk Tea & Iced Mixed Fruit Tea




Vegetables and Egg Sandwich




Black Pepper Lamb

Cuba teka I makan yang mana.. :-p


Tuesday, November 09, 2010

Sunday, 7 November 2010 :

- Firdaus dah balik ke Seremban
- Ani dah balik ke KL
- Yasmin busy with revision for exams
- Julia in Sg Petani, balik kampung
- Farid busy with his work
- Faiz pi keja
- Parents in Pahang till 20th Nov

- ME?
dok buat apa?
hmm.. buat bodo je kat rumah ..

...
So, after zohor prayers, went to Queensbay alone.
Perut rasa lapar, belum makan tengahari.
Decided to lunch at ..










Sejak pertama kali I tried the Iced Mixed Fruit Tea masa lunch with Noraini and Kathy 2 weeks back, asyik teringat jer nak minum tu lagi. Sedap sungguh. Ni haaa..



Sambil minum, sambil trying to figure out apa yang diorang taruk dalam mixed fruit tea ni. Agaknya, bancuh teh .. pastu taruk mixed fruit syrup kot? Kena try buat kat rumah ni... Emm.. sat nak pi cari mixed fruit syrup kat tesco...

Saturday, November 06, 2010

Tuesday, November 02, 2010

Akhirnya ...


Cheque dah post..

Salinan passport pun dah hantar..

http://zaazu.com Europe Holidays confirmed!!

MENJELAJAH KE BENUA EROPAH 13H 10M
GERMAN / SWITZERLAND / PERANCIS / BELGIUM / BELANDA / ENGLAND
Frankfurt - Viernheim – Lucerne – Paris – Brussels - Amsterdam - London


Esok pagi, ada breakfast appointment dengan Noraini at Coffeebean, Queensbay. After that, she's accompanying me pegi shopping for my winter clothes and suitable shoes. Gabra jugak bila mengingatkan kitorang bakal experience musim sejuk kat sana. Tapi bila lagi nak try, kan?


Harap-harap jangan nanti bila dah tiba di Frankfurt (first destination), four steps turun tangga kapalterbang, jadi "Statue of Dolly" pulak!! ahaks!!


http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/

Monday, November 01, 2010

TAGGED


What a great way to break the Monday blues .. pagi-pagi jumpa geng! Had breakfast date at Kayu Nasi Kandar with Kathy, Noraini & daughter (aiseyman.. Sumayyah ke, Samiyyah eh? I'm still confused between the twins).

Few days ago, Kathy told me that she tagged me in her blog.

Ni soalan-soalannya:


1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup anda?

One spontaneous benda comes to mind - DUIT !


2. Benda terakhir yang anda beli menggunakan duit sendiri.

Kalau dengan duit sendiri, beli pada 30 November 1997 coz tu tarikh gaji yang terakhir bekerja di Hospital Lam Wah Ee since 1983. Tak ingat la beli apa..


3. Di manakah tempat anda ingin melangsungkan perkahwinan dan tema perkahwinan idaman anda?

Tempat & Tema : Was happy with my wedding (tahun 1984) at my current home and would not have it any other way.


4. Adakah anda sedang bercinta sekarang?

Ya, bercinta style yang sesuai dengan umoq 45-50.


5. Berapa lama anda akan mencintai kekasih anda?

InsyaAllah, yang tu.. vice versa.


6. Novel/buku/majalah yang terakhir anda beli?

Buku "Rahsia Penyelamat Milik Harta" oleh Abdullah Al-Qari B. Hj Salleh, beli yesterday di Popular Bookstore. Belum baca pun lagi!


7. Di manakah anda selalu berjumpa dengan kekasih anda?

Tak releven. Sejak anak-anak dah besar and independent, my kekasih and I macam kembaq siam. Pi mana pun sama-sama.


8. Apakah nama penuh anda?

Dolly Abdul Hamid


9. Antara mak dan ayah, mana yang anda lebih mesra?

eeerrmm... yang tu kena tanya diorang kot?


10. Namakan orang yang betul-betul anda jumpa dalam hidup anda?

Salah seorang dari my ex-boss, seorang Doktor perempuan. Impak 'jumpa' dan kerja dengannya .. ya ampuuuunn, tak dapat dilupakan sampai kini!


11. Adakah anda basuh baju anda sendiri?

Ya, saya. Bukan tu jer yang saya buat sendiri. Basuh baju.. dan lagi.. dan lagi.. dan lagi ..


12. Di manakah tempat yang betul-betul anda mahu pergi?

Tempat tak penting. Jauh pun tak per, dekat pun tak per. Yang penting is where I can enjoy the food, shopping and have peaceful mind! Any suggestions??


13. Pilih satu - peluk atau cium?

Pilih peluk/hugs anytime! sebab tidak khusus untuk 'orang tertentu' sahaja.


14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda.

a) soft spoken (the opposite of me yang loudspeaker!)
b) berbakat - good cook, creative quilter, fun blogger.. etc etc
c) my sahabat and confidante

15. 5 benda yang anda sangat sayang dalam hidup anda.

BENDA yer?
1) my home
2) my new iPhone 4
3) my computer
4) my CREDIT CARDS
5) my cars


16. 5 lagu yang anda suka dengar.

Cheq suka lagu-lagu omputih ..
1)Hotel California - Eagles
2)I Live My Life For You - Lifehouse
3)Corazon Espinado - Santana
4)Boogie Shoes - KC and the Sunshine Band
5)La Bamba - Los Lobos


17. Bilakah tarikh lahir anda dan di manakah anda menyambutnya tahun lepas?

17 December (yes, coming sooooonnn!); usually dinner somewhere (tahun lepas, tak ingat pi mana).


18. 5 orang blogger yang anda mahu tag.

Oh dear, I am sort of a recluse - I visit lots of blogs tapi tak kenal the owners personally. Camner nak tag?


19. Cerita sedikit tentang blogger pertama yang anda tag.

Belum boleh jawab soalan ni.


20. Kenapa soalan tag ini cuma 19?

Eh? 20, kan??